Brandveilig kamperen tijdens je vakantie

In huis heb je misschien al een goed vluchtplanrookmelder(s) en een blusdeken. Maar ook als je gaat kamperen is het belangrijk om brandveiligheid in de gaten te houden.

Veilig stroomverbruik

Ook tijdens het kamperen maken we vaak gebruik van een koelkast of koffiezetapparaat. Van dit soort huishoudelijke artikelen bestaan speciale campingversies met een laag stroomverbruik. Daarnaast zijn er ook omvormers en accu’s op de markt, waarmee je het stroomverbruik in je caravan op een veilig niveau houdt. Controleer ook de bedrading van je apparaten om het risico op brand te verkleinen.

CEE-aansluiting

De spanningswaarden in een caravan zijn 220 volt en 12 volt. Wil je een aansluiting van een caravan op een 220-voltinstallatie, gebruik dan de blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker, een neopreenkabel van maximaal twintig meter lang en rol de kabel altijd helemaal af. Zo voorkom je warmteontwikkeling en daarmee kortsluiting. Heeft je caravan geen CEE-aansluiting? Dan is het raadzaam om een aardlekschakelaar te plaatsen. Zorg er ook voor dat de metalen delen van de caravan (wanden, chassis, aanrechtblad) geaard zijn.

Voorkom een koolmonoxidevergiftiging

Heb je een apparaat dat met een vlam werkt, bijvoorbeeld een kooktoestel, kachel, koelkast of lamp? Zorg dan altijd voor voldoende ventilatie. Een apparaat dat kerosine, olie of gas verbrandt in combinatie met weinig ventilatie, kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Hang altijd een CO-melder in de caravan, zodat je op tijd gewaarschuwd wordt voor een eventuele koolmonoxidevergiftiging.

Download hier de brandveilige vakantietips

 

Bron: brandweer.nl