Met minimale ingrepen zonnepanelen toepassen

Met minimale ingrepen is 85 procent dakoppervlak bedrijfspanden geschikt voor zonnepanelen

De daken van 85 procent van de utiliteitsgebouwen van Nederland kunnen zonder of met minimale ingrepen, maar met een goede voorbereiding vooraf, geschikt worden gemaakt voor zonnepanelen. Door die ruimte te benutten kan Nederland jaarlijks zomaar 1 TWh aan zonnestroom extra opwekken.

Dat leert een onderzoek uitgevoerd door de  Topsector Energie. Het onderzoek deelt de daken op utiliteitsbouw onder in drie categorieën: gebouwen zonder enige constructieve beperking, gebouwen met een lichte beperking en panden met een zware beperking. De eerste twee beslaan 85 procent van het totaal en zijn goed in te zetten voor het winnen van zonne-energie. Het gaat dan om agrarische bijgebouwen (stallen), distributiecentra en panden van niet-zware industrie.

Bescheiden aanpassingen

Voor zo’n 40 procent van de bedrijfsdaken geldt volgens de onderzoekers dat ze nu al geschikt zijn voor zonne-energie. Daar kunnen bij wijze van spreken morgen de zonnepanelen al op worden geplaatst. Hooguit moeten noodoverstorten worden aangepast of moet er wat ballastgrind van het dak worden verwijderd. Daarnaast kunnen natuurlijk andere, niet-constructieve beperkingen spelen, die het lastiger maken. Zoals een gebrek aan aansluitcapaciteit of het gevaar van netcongestie, of een bedrijfsproces dat geen onderbrekingen duldt voor de aanpassing.

De 45 procent utiliteitsgebouwen met een lichte constructieve beperking kunnen gemiddeld met een investering van zo’n 15 euro per vierkante meter worden aangepast. Dat betekent dan bijvoorbeeld dat er ingrepen nodig zijn aan isolatie of dakbedekking of dat er een aanpassing van het legplan nodig is, of dat de installatie van gording tot gording plaats moet vinden. Ook kan er soms worden gekozen voor de toepassing van lichtgewicht zonnepanelen, maar dat levert vaak nog hogere kosten op. Die 15 euro per vierkante meter is iets meer dan 10 procent van de totale investeringskosten en volgens de onderzoekers van nauwelijks van invloed op de businesscase van het gemiddelde zonnedak.

Voor de zwaar beperkte gebouwen kunnen de investeringskosten voor de dakconstructie oplopen tot wel 75 euro per vierkante meter. Dan zijn er meerdere ingrepen tegelijkertijd nodig en moeten bijvoorbeeld ook spanten en/of kolommen worden versterkt. Het kan zijn dat daarvoor het bedrijf een tijdje plat moet, wat de kosten verder opstuwt.

10 vierkante kilometer dak

Het onderzoek is uitgevoerd door Systemiq in opdracht van TKI Urban Energy, een onderdeel van de Topsector Energie. De onderzoekers interviewden diverse ingenieursbureau’s en ontwikkelaars van zonneprojecten en bestudeerden 164 constructieve rapporten van zon-op-dak projecten. Door de eerste twee categorieën daken mee te nemen kan Nederland 1,1 Terawattuur (TWh) per jaar aan zonnecapaciteit toevoegen. Dat zijn 1000 grote zon-op-dak-projecten die in totaal zo’n 10 vierkante kilometer dakoppervlak beslaan. Dat levert stroom voor zo’n 400.000 huishoudens. Op dit moment ligt er in Nederland 2,8 TWh op de grote daken; tot 2030 staat een doorgroei gepland tot 5,9 TWh.

Bron: Cobouw.nl

Een goede, deskundige voorbereiding is een vereiste voordat je PV-panelen laat plaatsen. Laat je dus goed adviseren! Neem hierbij ook de mogelijke eisen vanuit de verzekeraar mee. Het laatste wat je wilt is dat jouw bedrijf in het nieuws komt door een ingestort dak. Wij denken graag met je mee. Je kan ons bereiken op 078 – 762 06 70.

Lees ook: