Tekort aan technici loopt op

ROVC, een opleidingsinstituut voor technisch Nederland heeft onderzoek gedaan naar de stand van zaken in de technische sector. In deze vijfde editie van de TechBarometer wordt op een rijtje gezet wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn, hoe de technische arbeidsmarkt ervoor staat en wat er speelt op het gebied van HR en opleidingen.

Ruim acht op de tien technische bedrijven (82%) verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie. De grootste tekorten worden de komende vijf jaar verwacht in de industriële elektrotechniek (20%), installatietechniek (20%) en industriële automatisering (18%).

De oorzaak voor het tekort aan technici is volgens technische bedrijven te wijten aan het feit dat jongeren steeds minder vaak kiezen voor een technische opleiding (43%). Vergrijzing (14%) en slechte aansluiting van het regulier onderwijs op het bedrijfsleven (14%) staan op een gedeelde tweede plaats. Volgens John Huizing, directeur ROVC moet er geïnvesteerd worden in het onder de aandacht brengen van technische beroepen. Mensen schrijven de branche als geheel vaak in één keer af, terwijl het een heel breed vakgebied is dat diverse mogelijkheden biedt en bovendien continu in ontwikkeling is.

Ook bij Deger is de vraag naar deskundig personeel groot. Dankzij onze samenwerking met Bouwtalent Zuid zijn inmiddels een aantal studenten ons team komen versterken. Mede hierdoor investeren wij in de groei en ontwikkeling van ons bedrijf. Meebewegen met de branche is belangrijk, voor zowel instromers als ervaren technici.

Bron: Installatie.nl

Lees ook: