Per 1 april 2023 nieuwe CO wetgeving

Per 1 april 2023 treedt een nieuwe wetgeving in werking; het wettelijk CO-stelsel. Deze wetgeving is in het leven geroepen om het aantal slachtoffers dat door koolmonoxidevergiftiging wordt getroffen te beperken. Wat betekent dit nu voor jou?

Ben jij installateur? Zorg dan dat je je CO-vrij certificering in bezit hebt en geregistreerd staat in het register gasverbrandingsinstallaties. Als installateur mag je na 1 april 2023 officieel geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties tot je het CO-vrij-certificaat hebt behaald.

Onlangs is de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ van de Nederlandse Brandwondenstichting en Brandweer Nederland in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestart. Deze campagne wijst mensen op de gevaren van koolmonoxide en informeert hen over de nieuwe regelgeving.

Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames. Veelal komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer. Dit bleek uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV). Op aanbeveling van de OvV is daarom de nieuwe wetgeving gemaakt.

Handige links voor jou als…
Particulier: https://www.co-wijzer.nl/
Installateur: https://www.technieknederland.nl/co-certificering-in-de-praktijk

Algemene info van Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/02/23/nieuwe-wetgeving-per-1-april-beperkt-aantal-koolmonoxidevergiftigingen

Heb je advies nodig op het gebied van certificeringen of installaties? Deger heeft de kennis en ervaring in huis om al jouw vragen op dit gebied te beantwoorden. Vul het contactformulier in of bel ons op 078 – 762 06 70.

Lees ook: