Bouwtoezicht

Een goede voorbereiding is het halve werk

Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Hiermee wil het kabinet stapsgewijs de kwaliteit van het werk, van onder andere bouwbedrijven, verbeteren. De veranderingen uit deze wet gelden nu alleen nog voor nieuwbouw van eenvoudige gebouwen (eengezinswoningen en kleine bedrijfspanden), op een later moment volgen de andere bouwwerken.

Bouwtoezicht verzorgen wij al jaren voor diverse klanten. Bij aanvang van een project starten wij vaak met het doornemen van de aanbestedingsstukken en overeenkomsten tussen aannemer en (onze) opdrachtgever. Niet om elkaar op de vingers te tikken, maar juist om het project zo soepel mogelijk te laten verlopen en erop toe te zien dat alles voldoet aan de wettelijke eisen. Deze voorbereiding kost veel tijd en energie, maar levert uiteindelijk ook tijd en geld! aan het einde van het bouwproject op.

Het doorvoeren van deze wet zorgt er hopelijk ook voor dat mensen gaan beseffen welke verantwoordelijkheden de aannemer heeft. Momenteel moet er vooraf en/of tijdens het werk worden nagedacht over de juiste constructie, brandveiligheid en ventilatie-eisen van een pand. Voor onze kwaliteitsborgers is dat nu al een basisprincipe. Een goede samenwerking met alle partijen staat tijdens de bouw centraal, met als doel om een mooi, maar ook veilig bouwwerk op te leveren.

Hieronder staan de vijf belangrijkste veranderingen uit het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging:

  • Onafhankelijke kwaliteitsborgers controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Dit doen zij tijdens het ontwerp en op de bouwplaats. Deze controleurs heten kwaliteitsborgers.
  • De aannemer is verantwoordelijk voor de gevolgen van alle gebreken in de bouw die hij zelf veroorzaakt heeft. Als er gebreken zijn, dan kan de klant de aannemer dwingen om de fouten te repareren. Ook als de klant deze fouten pas later ontdekt.
  • De aannemer moet de klant laten weten of en hoe hij zich verzekerd heeft tegen faillissement en risico’s op schade en gebreken.
  • Klanten kunnen, net als in de huidige situatie, 5% van het bouwbedrag (aanneemsom) parkeren bij de notaris. Nu gaat dit bedrag automatisch naar de aannemer als het gebouw klaar is. Na invoering van de Wkb keert de notaris het geld aan de aannemer uit, wanneer de klant aangeeft dat alle gebreken zijn verholpen.
  • Wanneer de kwaliteitsborger of de gemeente een probleem ziet, kan de gemeente de bouw stilleggen.

(bron: rijksoverheid.nl)

Wil jij weten of de wet kwaliteitsborging voor jou van toepassing is of zoek jij een onafhankelijke partij voor kwaliteitsborging van jouw project? Deger heeft de kennis en ervaring in huis om al jouw vragen op dit gebied te beantwoorden. Vul het contactformulier in of bel ons op 078 – 762 06 70.

Lees ook: